Ishockey VM 2024: Svensk stjerneparade skal navigere under et enormt forventningspres

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Ishockey VM 2024: Svensk stjerneparade skal navigere under et enormt forventningspres

Rasmus Dahlin er en blandt mange superstjerne på det svenske hold
Rasmus Dahlin er en blandt mange superstjerne på det svenske holdProfimedia
Sverige er ofte blandt favoritfeltet til en slutrunde i ishockey. 2024 er ingen undtagelse, og svenskerne kommer til Ostrava med et klassehold, der både besidder arbejdsheste og individualister.

Efter to guldmedaljer i træk i 2017 og 2018, har det dog set skidt ud med medaljehøsten, hvilket også kostede den tidligere landstræner Johan Garpenlöv jobbet.

Den tidligere Växjö-træner Sam Hallam debuterede i VM-sammenhæng med en femteplads, men med den nuværende trup skal der mere til, hvis Tre Kronor skal kunne se deres fans i øjnene efter VM.

Sveriges præstation siden sidste VM

Efter det skuffende nederlag til Letland i kvartfinalen sidste år, åbnede Sverige det nye landsholdsår med at tabe 5-2 til Tjekkiet, og selvom det ofte er med alternative trupper uden nordamerikansk islæt, så er det altid en mindre katastrofe i hjemlandet når Sverige taber.

Som tilfældet også har været det med Finland, har Sverige ofte spillet turneringer mod Schweiz og Tjekkiet, foruden de indbyrdes nordiske møder. Det er dog kun de finske udvalgte der siden nederlaget til tjekkerne, har formået at besejre svenskerne. Det har de så til gengæld gjort fem gange i 2024, senest i den afsluttende testkamp inden slutrunden. Her måtte svenskerne indkassere et nederlag efter straffeslagskonkurrence.

Den store opgave til denne slutrunde ligger i at holde styr på stjernerne. Allerede inden turneringen ser truppen stærk ud, men efterhånden som NHL-slutspillet sender hold på sommerferie, åbnes der op for nye tilgange. Senest går diskussionerne i Sverige på om William Nylander skal med, efter at han sammen med Toronto Maple Leafs tabte i kamp 7 til Boston Bruins. En anden mulighed kunne være en anden William, med efternavnet Karlsson fra Vegas Golden Knights.

De seneste kampe for Sverige
De seneste kampe for SverigeFlashscore

Træneren

Sam Hallam var en succesfuld klubtræner for Växjö Lakers, med hvem han vandt tre svenske mesterskaber. Det svenske ishockeyforbund var hurtigt ude med snøren, og udpegede Hallam som ny chef for Tre Kronor, med over et halvt år til hans første arbejdsdag.

Den 44-årige svensker er en glimrende kommunikator, og gør sig generelt godt i medierne. Hans tilgang til spillet er ultra-analytisk, måske endda tenderende til at være kynisk.

En af de ting der gør Hallam til en dygtig head coach, er hans evne til at holde styr på sin trup. I hans år i Växjö evnede han at navigere i både erfarne profiler, men i lige så høj grad i de unge up and coming spillere. Et eksempel på det sidste er Vancouver Canucks Elias Pettersson, som problemfrit skiftede SHL uf med NHL, og nu er en stor profil for Canucks.

Selvom Sverige notorisk hører til blandt stormagterne, er Hallam ikke for fin til at tilpasse dele af sin egen gameplan efter modstanderne. Med det arsenal af våben han får til rådighed til dette VM, ser det lyst ud for svenskerne.

Holdets anatomi

Der er store stjerner i alle dele af spillet. Samuel Ersson i mål, Rasmus Dahlin på backen, og så Lucas Raymond som forward. Derudover er der masser af stjernekrymmel hos Tre Kronor, hvor der vil være et tocifret antal NHL-spillere til rådighed.

Seneste skud på stammen er Adrian Kempe, der har takket ja efter Los Angeles Kings er færdige i slutspillet.

Der er den normale svenske grundighed og taktiske snilde, krydret med uforudsigeligheden fra blandt andre Raymond.

Det bliver dog især rent defensivt, at Sverige skal finde styrken fremad i turneringen, hvor Hallam skal finde balancen mellem at bruge sine stjerner når det er den rette tid, og lade dem hvile når modstanderen hedder eksempelvis Polen eller Frankrig.

Fordele

Hvis Sverige kan få det maksimale ud af deres defensiv, så kommer alle i store problemer med at score. Ersson spillede overtog som førstemålmand i Flyers, da Carter Hart blev involveret i sagen og sexuelt misbrug. Læg dertil følgende backs, der kan få enhver forward til at ryste i bukserne. Erik Karlsson, Rasmus Dahlin, Victor Hedman og til sidst Jonas Brodin fra Minnesota Wild.

Hvis de kan få det til at svinge, og hjælpe Ersson i målet, så kan Sverige meget vel løbe med guldet. Det kan omvendt også ende med at for mange kokke der fordærver maden, hvis ikke stjernerne kan trække på samme hammel.

Svagheder

De er svære at finde, og de skal måske findes udenfor isen. Egoer og et ydre forventningspres kan slå selv de bedste hold ihjel. Den forventede puljefinale er allerede i den første kamp, hvor Sverige står ansigt til ansigt med USA. Skulle amerikanerne løbe med sejren her, kan selvtilliden blive så ridset, at Sverige ikke kan samle sig selv op igen, inden det er for sent.

En mulig svaghed skal man måske også finde blandt de store stjerner på backlinjen. Fælles for flertallet af dem, er at det er deres offensive kvaliteter der er deres claim to fame. Hvis de bliver fanget for højt i isen, vil der være en motorvej den anden vej. Det bliver en svær balance.

Holdets stjerne i tal

Med så mange navne der kan få munden til at løbe i vand, er det svært, blot at udnævne en enkelt. Nu har det handlet meget om de stærke backs, så her vil vi kigge nærmere på Lucas Raymond fra Detroit Red Wings.

Den 22-årige forward har taget Detroit med storm, og har i denne sæson krydset barrieren, ved at lave 31 mål foruden 41 assists, hvilket gør det til den bedste af de tre sæsoner Raymond har spillet i NHL.

Raymond var også med til VM sidste år, hvor han blev kåret blandt de tre bedste svenskere efter to mål og seks assists i otte kampe.

Den tidligere Frölunda-spiller ligger på 17:46 min på isen i snit, og er trods sin unge alder en bærende spiller hos Original Six mandskabet fra Detroit. General Manager Steve Yzerman i Detroit står overfor en vigtig beslutning i forhold til Raymond denne sommer, da hen er restricted free agent, efter at have spillet de sidste tre år på hans entry level contract. Der skal flere penge på bordet, end de nuværende 925.000 dollars der triller ind på kontoen.

Statistik fra næstesidst NHL kamp i sæsonen
Statistik fra næstesidst NHL kamp i sæsonenFlashscore

Forudsigelser.

Det er altid nemt at udnævne Canada til guldfavoritter, men Sverige tilhører absolut det felt. Ulempen for Sverige er at de er i den letteste af de to puljer, og derfor allerede i kvartfinalen bliver matchet hårdt. Her kommer de sparede kræfter dem til gode, og Sverige kommer i VM- finalen, hvor alt kan ske.