Foreslog skør 2-7-2-formation: Nu tager tidligere topspiller Serie A med storm

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Foreslog skør 2-7-2-formation: Nu tager tidligere topspiller Serie A med storm

Thiago Motta har vundet 23 af sine hidtil 52 kampe i spidsen for Bologna.
Thiago Motta har vundet 23 af sine hidtil 52 kampe i spidsen for Bologna. Emmanuele Ciancaglini/Getty Images Europe/Getty Images via AFP
Da den forhenværende Barcelona- og PSG-midtbane Thiago Motta i starten af sin trænergerning snakkede om en skør 2-7-2-opstilling, gav det genlyd i fodboldverdenen. Formationen var dog ikke helt så kontroversiel, som det på overfladen så ud til, og nu er Motta så faktisk godt i gang med at tage Serie A med storm som træner for blandt andre Victor Kristiansen i den traditionsrige klub Bologna.

Som aktiv spiller skulle den brasiliansk-fødte italiener Thiago Motta bruge nogle år på at finde sin plads. Selvom det blev til langt over 100 kampe i storklubben Barcelona, så kom det helt store gennembrud aldrig for alvor, og skader spillede tilmed den defensive midtbanespiller et puds med jævne mellemrum. Først med sit skifte til Serie A fandt Thiago Motta for alvor fødderne, inden han rundede karrieren af med en række succesfulde år i Paris Saint-Germain

Nu ser historien på sin vis ud til at gentage sig med Mottas trænergerning, for efter fejlslagne ophold i først Genoa, der lige netop var klubben, Thiago Motta i sin tid skiftede til i Serie A, før Internazionale bød sig til, og senere Spezia har Motta nu fundet opskriften på succes i Bologna.

Således indtager I Rossoblù i øjeblikket en enormt imponerende fjerdeplads i den bedste italienske række, båret frem af Mottas principper om en flydende offensiv og høj boldbesiddelse med en dertil følgende bundsolid defensiv til stor glæde for klubbens canadiske ejere. 

Senest gik det ud over Rasmus Kristensen, der endda scorede et selvmål, og resten af Roma. Romerne blev søndag nemlig sendt hjem fra Stadio Renato Dall’Ara i Emilia-Romagnas hovedstad med et nederlag på 2-0, i en kamp hvor danske Victor Kristiansen spillede 75 minutter. 

Dermed fik Thiago Motta også skovlen under sin tidligere træner, for da Motta i 2009 ankom til Inter, var det lige netop portugiseren, der stod i spidsen for det blåsorte milanesiske mandskab, der i samme sæson vandt tre titler i en stor sæson. 

Bologna har i denne sæson kun tabt hjemme mod Milan og ude mod Fiorentina i ligaregi.
Bologna har i denne sæson kun tabt hjemme mod Milan og ude mod Fiorentina i ligaregi.Flashscore

Og i det hele taget har Motta, der opnåede 30 italienske landskampe såvel som to for Brasilien, haft sin del af store trænernavne gennem karrieren, som måske nu agerer inspiration for Bologna-chefen. I Barcelona nåede Motta nemlig at have den hollandske legende Louis van Gaal, inden han i både Genoa og Inter stiftede bekendtskab med Atalanta-succestræneren Gian Piero Gasperini. 

I Inter blev det såmænd også til en kort tid sammen med Rafael Benítez, der dog fejlede stort i den italienske klub, og i Paris Saint-Germain fik Motta så fornøjelsen af ingen ringere end Carlo Ancelotti, før også Laurent Blanc og den nuværende Aston Villa-succes Unai Emery runder listen af store trænernavne af.

Men Motta går også sine egne veje, for da den brasiliansk-italienske cheftræner påbegyndte sin trænerkarriere, vakte han stor opsigt med en række udtalelser i et interview med den italienske avis Gazzetta dello Sport. 

Her kunne man således læse om, hvordan Motta i fremtiden gerne ville afprøve en opstilling, der kunne fortolkes som en 2-7-2-formation, hvor målmanden var en del af de syv midterste, noget Motta dog efterfølgende præciserede vel at mærke var læst horisontalt og ikke vertikalt: Dermed to spillere bredt i hver side af banen og syv placeret centralt. 

Altså ikke nogen voldsomt revolutionerende måde at spille fodbold på, men samtidig understregede Motta, at han må siges at være tilhænger af den hollandskfødte idé om totalfodbolden, da han i samme interview fortalte:

”For mig er angriberen den første forsvarsspiller, og målmanden er den første angriber. Målmanden igangsætter spillet med sine fødder, og angriberne er de første til at lægge pres for at generobre bolden,” lød det således fra Motta. 

I deres seneste tre hjemmekampe i Serie A har Bologna holdt nullet, selvom modstanderne har været svære hold i form af Lazio, Torino og Roma.
I deres seneste tre hjemmekampe i Serie A har Bologna holdt nullet, selvom modstanderne har været svære hold i form af Lazio, Torino og Roma.Flashscore

Måske er Motta sidenhen blevet en anelse mere pragmatisk i sin tilgang, for Bolognas førstemålmand, polske Lukasz Skorupski, skiller sig ikke som sådan ud i spillet med fødderne, og har således færre afleveringer per 90 minutters fodbold end eksempelvis Inters Yann Sommer og Fiorentinas Pietro Terracciano, der holder danske Oliver Christensen fra grønsværen i den toskanske traditionsklub. 

Desuagtet nyder Bologna godt af Mottas fokus på boldbesiddelse, og det er således kun Napoli, Fiorentina, Inter og Monza, der har bolden i større procentdele af deres respektive kampe, end Mottas Bologna har, og det har da også blandt andet medført, at Bologna har ligaens tredjebedste forsvar med blot 12 mål lukket ind i sæsonens første 16 kampe, kun overgået af Juventus og Inter med henholdsvis 10 og syv mål imod.

Om Mottas taktiske snilde ligefrem kan føre Bologna til europæisk fodbold i næste sæson er måske tvivlsomt, men trænerevnerne har i alle tilfælde allerede givet genklang i det italienske, for da Napoli-ejer Aurelio De Laurentiis i sommer skulle erstatte mestertræner Luciano Spalletti, ringede han efter eget udsagn til blandt andet Thiago Motta, der dog ikke var interesseret i at overtage så stort et ansvar endnu. 

For nuværende kan Bologna med blandt andre danske Victor Kristiansen altså fortsætte med at forsøge at lægge på, og i de kommende to kampe får Motta sin sag for. Først venter nemlig Mottas tidligere klub Inter i Coppa Italia, inden Motta møder sin forhenværende chef Gian Piero Gasperini og resten af Atalanta kort før jul.