Udligning i sidste sekund ødelagde midtjysk sensation i Lissabon : Ashour med debutmål

Opdateret
Emam Ashour sætter sit smukke føringsmål ind. Det rakte dog ikke til mere end uafgjort.CARLOS COSTA/AFP
Der ventede en varm, europæisk aften for Ulvene fra Herning, da FC Midtjylland torsdag aften gæstede Sporting Lissabon på udebane. Midtjyderne, der ellers har haft en noget undervældende sæson i Superligaen indtil videre, bød dog den portugisiske overhund fornemt trods. Det hele endte med en 1-1, efter Sebastian Coates udlignede langt inde i overtiden. Emam Ashour stod for et smuk debutantmål for FCM.
Startopstillinger
StartopstillingerFlashscore

FC Midtjylland var oppe til endnu en af deres efterhånden mange europæiske eksamener mod storhold. I Europa League stod aftenens opgave på den første 1/16-finale mod portugisiske Sporting på Estádio José Alvalade, en klub med en glorværdig historie, men som dog hen over vinteren havde mistet profilen Pedro Porro, der er røget til Tottenham.

I ligaen fjerdeplacerede Sporting er dog stadig et mandskab, der ville mene, at de skulle kunne gøre nemt kål på et hold som FCM, og som blandt andet bød på en profil som den portugisiske landsholdsangriber Paulinho.

Midtjyderne stillede med den fra OB købte Armin Gigovic på midtbanen fra start, og den 20-årige svensker gjorde et glimrende indtryk. Allerede efter 18 minutter måtte han til behandling for et slag, men spillede videre, og virkede ikke overmatchet af modstande. Det var dog tydeligt, at FCM var på en af de sværere opgaver, hvilket bookmakerne også havde varslet på forhånd.

Sporting er nemlig godt i gang med sæsonen igen efter VM, mens FCM som bekendt omvendt først går i gang i weekenden, og det fysiske overskud kunne tidligt ses. Blandt andet i et par situationer, hvor ellers lynhurtige Gustav Isaksen nemt blev indhentet af den brasilianske venstreback Matheus Reis.

Midtjysk discipin holdt Sporting fra chancer

Ikke desto mindre, så gik det første kvarter uden at Sporting fik skabt chancer, men de havde til gengæld haft bolden op mod 75% af tiden på dette tidspunkt. Efter 19 minutter viste FCM for første gang tænder, da Isaksen havde held med at slippe igennem i højre side, men hans dribling ind i feltet blev forpurret af det portugisiske midterforsvar, inden den unge kant kunne afslutte.

Hvis de ikke kendte til Isaksen på forhånd, så fik de en advarsel her. Siden hen så de også den anden side af ham, da han forsøgte at filme sig til et frispark i en situation, hvor det blot var den unge spillers muskler, der kom til kort over for en stærk, portugisisk ryg.

Og Isaksens korte indslag på kanten var også kun en enlig svale for FC Midtjylland i en første halvleg, der bød på stor Sporting-dominans, der dog kun udmøntede sig i sporadiske langskud.

Bortset fra to sekvenser, hvor først Arthur Gomes efter 26 minutter kun fik en løs fod på et indlæg fra højre og Pedro Goncalves sendte en afslutning fra kanten af feltet godt over mål, var de ikke rigtig farlige. At portugiserne trængte til at få indstillet sigtekornet blev understreget, da et frispark blev sendt snært over tværliggeren.

Omvendt, så stod midtjyderne og især Steffen Gartenmann og Henrik Dalsgaard virkeligt godt i det herningensiske midterforsvar, hvor de fik afværget det meste, der blev sendt i deres rettning. Ved pausen stod det efter en flot og koncentreret indsats 0-0 efter en halvleg, hvor Sporting havde fyret syv afslutninger af uden at komme inden for målrammen.

Statistik for kampen ved pausen
Statistik for kampen ved pausenFlashscore

Billedet var det samme umiddelbart efter pausen, hvor Jonas Lössl hurtigt blev testet for første gang, da han måtte gå fladt ned til et dog ret ufarligt forsøg fra kanten, som nok reelt var en aflevering. I pausen var 18-årige Valdemar Andreasen blevet udskiftet til fordel for Edward Chilufya.

Ti minutter inde i halvlegen appellerede Sportings Edward forgæves efter straffe, da han blev tacklet af Gartenmann, men appellen blev underkendt. Det gjorde den også, da Sporting kort efter fik et mål annulleret for offside, efter en ripost fra Lössl røg ud til Arthur Gomes i strafbar position.

Lissabon var dog for alvor begyndt at sværme om midtjydernes mål, og efter en time var Henrik Dalsgaard pivende tæt på at begå straffe i en duel med en stadigt mere giftig Gomes. Midtjyderne gik generelt solidt til værks og fik i den proces begået en del frispark. Sporting fik dog præcis intet ud af dem.

Efter 67 minutter kom det egyptiske nyindkøb Emam Ashour samt Viktor Bak på banen istedet for Paulinho og Emilio Martinez. Ashour viste kort efter sine evner, da han tvang Adan i Sportings mål ud i en flot redning, første gang han blev testet af FCM.

Kæmpebrøler af Adan lagde debutantmål for Ashour på et sølvfad

Det skulle vise sig ikke at blive den eneste. Da uret havde rundet 75 minutter, og det begyndte at ligne en ganske fortjent uafgjort til FCM, fik den ellers voldsomt rutinerede Antonio Adan en kortslutning, da han sparkede bolden lige ud til Ashour, der stod placeret 30 meter ude fra målet. Han sparkede konsekvent bolden hårdt og fladt ind i hjørnet længst væk fra den strandede keeper, og så var FCM, vældigt overraskende, foran. Adans fejl skal ikke tage noget fra præcisionen i Ashours afslutning, der også ville have voldt Adan problemer, om han havde været rigtigt placeret i stedet for at skulle halse efter bolden.

Desperationen hos Sporting var tydelig, og lige efter målet sendte en af deres forsvarsspillere bolden upresset ud over egen baglinje. Hjørnesparket førte dog ikke til noget.

I midtjydernes næste angreb var de en knivsæg fra at fordoble føringen, da Kristoffer Olsson fra en position til højre i feltet sendte bolden forbi en stadig chokeret Adan, men også stolpen. Den storspillende Gigovic fik kort efter et gult kort for professionelt at lukke en Sporting-kontra ned.

Sporting sendte alt frem mod slutningen af kampen, men de fortsatte med at løbe panden mod en lukket dør med navnet Dalsgaard/Gartenmann på ringeklokken. Omvendt fik midtjyderne fremtvinger flere hjørnespark på de følgende kontraer.

Det lignede et taktisk mesterstykke fra Albert Capellas, men i allersidste sekund fik rutinerede Sebastian Coates en hurtig fod på en retur fra den midtjyske overligger, og dermed måtte FC Midtjylland nøjes med 1-1 efter en kamp, der tydeligt demonstrerede, at Ulvene kan holde international klasse, når det gælder.

Flashscores Man Of The Match: Henrik Dalsgaard