Brasiliansk legende nærmer sig farvel: Rørt over udviklingen de seneste år

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Brasiliansk legende nærmer sig farvel: Rørt over udviklingen de seneste år

Brasiliens Marta blev følelsesladet under optakten til sine sidste kampe som landsholdsspiller.
Brasiliens Marta blev følelsesladet under optakten til sine sidste kampe som landsholdsspiller.AFP
Det brasilianske fodboldikon Marta reagerede følelsesmæssigt på sin snarlige afsked med VM-scenen. "Ved du, hvad der er godt? Da jeg startede, var der ingen idoler i kvindefodbold, som jeg kunne følge. Det er anderledes nu," lyder det tirsdag fra den 37-årige med tårer i øjnene.

Brasilien skal vinde over Jamaica i Melbourne onsdag for at være sikker på at nå ottendedelsfinalen. Seleção - og dermed også den 37-årige seksdobbelte vinder af prisen som verdens bedste fodboldspiller - har aldrig vundet titlen før. Turneringen i Australien og New Zealand bliver hendes sidste forsøg, meddelte Marta før VM.

Der var ingen rollemodeller som hende selv for hende som barn."Hvordan kunne der have været det, hvis kvindefodbold ikke blev vist? Hvordan kunne jeg have forstået, at jeg kunne komme på landsholdet og selv blive en rollemodel? Nu går jeg ud på gaden, og folk stopper mig. Forældre siger til mig: 'Min datter elsker dig, hun vil være ligesom dig.'"

Marta kæmpede med fattigdom og sexisme i sin ungdom, og for nylig kæmpede hun sig tilbage til VM efter at have lidt den værste skade i sin karriere. I kampene mod Panama (4-0) og Frankrig (1-2) kom hun først på banen i slutfasen begge gange.

Marta har siddet ude i næsten et helt år med et overrevet korsbånd. Med 17 VM-mål overgår hun endda Miroslav Kloses rekord på 16 scoringer hos herrerne, og hun er en af kun tre spillere, der har scoret ved fem forskellige VM-slutrunder. I alt er det blevet til 115 scoringer i 175 landskampe - flere end de mandlige superstjerner Pelé og Neymar.