EKSKLUSIVT: Han forlod Brøndby til fordel for Sir Alex - Nu fortæller han hvad der er galt i United

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Han forlod Brøndby til fordel for Sir Alex - Nu fortæller han hvad der er galt i United

Rene Meulensteen er Australiens nuværende assistenttræner
Rene Meulensteen er Australiens nuværende assistenttrænerProfimedia
I et eksklusivt interview med Tribalfootball.com afslører Rene Meulensteen (60), der nu er assistenttræner for det australske landshold, sin overraskelse over hvordan det et gået Manchester United i tiden efter Sir Alex Ferguson, selv om der allerede dengang var mørke skyer forude.

"Jeg vidste, at det ville blive svært på grund af hele den måde, overgangen fandt sted på med Sir Alex Fergusons afgang, David Gills afgang og så David Moyes' ankomst."

"Bagklogskab er en god ting, men jeg var ligesom midt i det. I slutningen af april (2013, red.) fik vi nyheden om, at Sir Alex Ferguson ville stoppe." Fortæller Rene Meulensteen til Tribalfootball.com

Tiden efter Alex Ferguson blev ualmindeligt hård for Manchester United, der endnu ikke har fundet samme høje niveau, og er nu blevet overhalet af flere konkurrenter.

"Det var meget klart, at David Moyes skulle overtage, og man antog, at 'David ville komme ind, og alt ville forblive det samme'. Intet var længere fra sandheden, og så tænkte jeg: 'Det her bliver en svær tid'."

Rene Meulensteen understreger, at der er to ting, der er helt afgørende for, at en klub og et hold kan fungrere.

"Jeg havde selvfølgelig ikke forventet, at Moyes ville være væk efter kun et par måneder, men så får man den periode med usikkerhed. Enhver succesfuld klub er bygget på to søjler: stabilitet og kontinuitet. Stabilitet har at gøre med de mennesker, der er der i en længere periode."

Ferguson vandt Uniteds sidste Premier League-titel i 2013.
Ferguson vandt Uniteds sidste Premier League-titel i 2013.Profimedia

"Ferguson var der i 26 sæsoner. Jeg var der sammen med ham i de sidste seks år. Mange af de ansatte havde arbejdet sammen med ham i 10-20 år, og den stabilitet er vigtig for de mennesker og den konstante kvalitet, man ønsker at levere."

"Man har en vision om, hvordan man får succes og opretholder den på kort, mellemlang og lang sigt. Hvis det hele ændrer sig, og den stabilitet forsvinder, og der kommer andre folk til, ændrer visionen sig. I Alex Fergusons tid var der en klar kultur og en klar identitet."

"Der var en klar spillestil. Der var klare ambitioner og mål, som alle ønskede at opnå. Alle forstod forventningerne. Alle forstod de standarder, der skulle opfyldes. Alle tog ansvar, både spillere og personale."

Alle, der følger engelsk fodbold, kan se, at Manchester United ikke længere er den samme mastodont, som de tidligere har været. Nu har der efterhånden været mange trænere igennem møllen, som ikke har kunnet få det til at fungere.

"Alt det er i løbet af de sidste 11 år grundlæggende blevet nedbrudt og udvandet. De prøver med hurtige løsninger. Moyes kommer ind, derefter Van Gaal og Mourinho. Og ingen af dem har fået det til at virke indtil videre."

I skrivende stund er det Rene Meulensteens landsmand Erik ten Hag, der lige nu står i spidsen for 'De Røde Djævle', og heller ikke han er lykkedes med at få tingene til at køre på skinner i den røde del af Manchester.

Mange eksperter i Storbritannien klager over manglen på et system med Erik ten Hag. Men vi ved, at han havde et system i Ajax. Så hvad er gået galt for ham?

"Det er jeg ikke sikker på. Vi ser alle de samme kampe. Det, jeg ikke kan forstå, er, at hvis man ser på Erik ten Hags historie og udvikling som træner, så gik han fra Bayern München, lærte af Pep, kom til Utrecht, før han kom til Ajax, hvor han havde en lidt svær start. Men han satte sit præg."

"Han var meget klar i mælet med sin vision, den måde han ville spille på, og han havde meget gode spillere på det tidspunkt i Ajax. Se, hvor alle spillerne tog hen. Og se, hvordan de spillede, vandt ligaen, og se hvordan Ajax klarede sig i Champions League. Især Champions League-kampen på udebane mod Real Madrid var fremragende."

Ten Hag kommer under stigende pres i United
Ten Hag kommer under stigende pres i UnitedProfimedia

"Det handlede om god organisation, god struktur. Det er den største overraskelse for mig, fordi jeg ikke ser noget af det i Manchester United. Og sagen er den, at i Ajax var det baseret på at dominere boldbesiddelsen. Nu har de modstandere, der kommer til Old Trafford og i ni ud af ti tilfælde mere boldbesiddelse."

"Jeg ved, at han til tider har sagt, at han ikke har spillerne til at gøre det. Det er jeg ikke så sikker på. Jeg er ikke sikker på, om han har været i stand til at få budskabet igennem. Jeg tror, det er en af de vanskeligheder, man ser i United, og hvorfor de har underpræsteret. Der er visse tvivlsomme holdninger fra visse spillere, når det kommer til de defensive pligter. Og det er derfor, United er over det hele. Når de mister boldbesiddelsen, har modstanderne masser af plads at løbe på."

Erik ten Hag har haft mange udfordringer i United. Rene Meulensteen mener dog, at Ten Hag kan have tabt sig selv i processen. Måske endda tabt spillerne. 

Spørgsmålet er nemlig om en manager kan miste sit fokus? Prøve at slukke brande over det hele i stedet for at holde sig til sin oprindelige plan?

"Først og fremmest skal man undgå, at de brande opstår, og nogle af dem er startet af ham selv. I en stor klub som Manchester  United har du altid problemer at tage dig af. Men det kommer an på, hvor praktisk man er. Den nuværende situation er, at han har en masse problemer."

"Da Sir Alex Ferguson var manager, styrede han alt. Jeg selv og Mike Phelan tog os af træningen. Ferguson havde absolut intet med det at gøre. Men jeg ved, at Ten Hag er meget hands-on. Jeg ved ikke, hvor meget han vil overlade staben til de andre ting."

Meulensteen (L) var tidligere træner i United
Meulensteen (L) var tidligere træner i UnitedProfimedia

"Det er fordi, han er en typisk hollandsk træner. I Holland har vi ikke rigtig det der manager-træner-scenarie, som vi har her i England. Jeg siger ikke, at det ikke fungerer, men det tager selvfølgelig en masse energi. Jeg skulle kun fokusere på at sikre, at jeg lavede den bedst mulige træning."

Der er nu forlydener om, at managers bliver afskrækket fra Manchester United-jobbet på grund af eksperter som Gary Neville, Paul Scholes og Roy Keane. Kan du forstå det?

"De har et forhold til Manchester United, og de havde stor succes. Det eneste, de gør, er at kommentere, hvad de ser, og hvad der sker. Hvis United havde spillet helt fantastisk fodbold, vundet og været i Champions League-finalen og vippet City til af pinden, ville de være fulde af roser."

"Det er ikke sådan, at de er årsagen til, at managere fejler. Når alt kommer til alt, er det manageren, der kontrollerer, hvad der sker omkring holdet, og man skal være stærk nok som manager og tro stærkt nok på sine egne evner og sørge for at gøre det rigtige."