Kina truet af gigantisk dopingskandale: Tre OL-guldmedaljer i fare

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Kina truet af gigantisk dopingskandale: Tre OL-guldmedaljer i fare

Wang Shun er i fare for at blive frataget sin guldmedalje fra Tokyo - men ikke kun ham.
Wang Shun er i fare for at blive frataget sin guldmedalje fra Tokyo - men ikke kun ham.Profimedia
En fælles undersøgelse fra ARD's dopingredaktion og New York Times sår alvorlig tvivl om troværdigheden af Kinas antidopingsystem og det internationale antidopingagenturs (WADA) vagthundefunktion. Ifølge rapporten blev 23 kinesiske topsvømmere testet positive før sommer-OL i 2021, men blev ikke sanktioneret. Tre af dem vandt OL-guld i Tokyo. Den australske avis Daily Telegraph rapporterede også om historien lørdag.

Ifølge rapporten kom det mulige cover-up frem i en undersøgelsesrapport, som ARD's dopingredaktion sagde, at de havde modtaget i september 2023, og som dannede grundlag for researchen til dokumentaren "The China File" fra serien "Secret Doping".

Rapporten var officielt skrevet af det kinesiske antidopingagentur CHINADA, men Ministeriet for Offentlig Sikkerhed, en gren af den kinesiske efterretningstjeneste, blev nævnt som den undersøgende myndighed. Ifølge ARD og New York Times blev dokumentet verificeret af flere kilder.

Forbudt hjertemedicin: spor af trimetazidin opdaget

Ifølge rapporten blev 23 af de bedste kinesiske svømmere testet positive for den forbudte hjertemedicin trimetazidin, det stof, som den russiske kunstskøjteløber Kamila Valiyeva blev udelukket for i fire år i januar, ved en konkurrence i Shijiazhuang i begyndelsen af 2021.

13 af de kinesiske atleter, der blev testet positive, deltog alligevel ved OL i 2021 og vandt medaljer i fem konkurrencer, herunder den senere dobbelte olympiske mester Zhang Yufei og Wang Shun og Yang Junxuan, der også vandt i Tokyo.

Ifølge rapporten var de positive tilfælde forårsaget af forurening i et hotelkøkken. I rapporten står der, at efterforskere mere end to måneder senere inspicerede køkkenet og fandt spor af trimetazidin i emhætten, på krydderibeholdere og i afløbet. Det forbudte stof var kommet ind i atleternes kroppe uden deres vidende.

De positive tilfælde blev korrekt registreret i det officielle WADA-rapporteringssystem i marts 2021. Men i stedet for at rapportere en officiel overtrædelse af antidopingreglerne (ADRV), havde den interne kinesiske undersøgelse fundet sted. Hvis der findes en regelovertrædelse, gælder der normalt en midlertidig udelukkelse. Ifølge undersøgelsen afstod WADA fra at gennemføre sin egen undersøgelse.

WADA's troværdighed i akut fare

WADA oplyser til ARD, at man på baggrund af analysedataene ikke har set"noget grundlag" for at"bestride erklæringerne om kontaminering" og henviste i deres udtalelse bl.a. til lave koncentrationer og svingende værdier.

CHINADA erklærede, at der ikke havde været nogen antidopingforseelser. Verdensforbundet for svømning, World Aquatics, meddelte, at begivenhederne var blevet omhyggeligt og professionelt undersøgt.

Travis Tygart, leder af det amerikanske antidopingagentur USADA, fortalte ARD's dopingredaktion om"chokerende afsløringer" og en"kniv i ryggen på alle rene atleter". Sagen lugter "af et cover-up på højeste niveau i World Anti-Doping Agency".

Den tidligere generaldirektør for WADA, David Howman, udtrykte bekymring for, at kampen for ren sport ville lide varig skade. Et tab af tillid "ville være en tragedie for WADA".

Sportsretsekspert Thomas Summerer sagde til ARD, at der var tale om åbenlyse undladelser fra antidopingmyndighedernes side:

"Det var indlysende, at der var blevet begået en antidopingforseelse, og det kinesiske antidopingagentur burde have behandlet det som sådan."

Den retsmedicinske toksikolog og farmaceut Fritz Sörgel genfortalte beretningerne fra den kinesiske rapport for ARD og vurderede, at det var"ekstremt usandsynligt", at begivenhederne havde fundet sted som beskrevet.