Hacks til din weekend: Norwich uden store profiler - Sevilla får problemer med Osasuna

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Hacks til din weekend: Norwich uden store profiler - Sevilla får problemer med Osasuna

Hacks til din weekend: Norwich uden store profiler - Sevilla får problemer med Osasuna
Hacks til din weekend: Norwich uden store profiler - Sevilla får problemer med OsasunaProfimedia
Hvem vinde? Hvem taber? Det er et spørgsmål, som sportsfans og eksperter over hele verden stiller sig selv dagligt. Oftest lader de sig dog mere styre af følelser og deres egne indtryk end af konkrete tal og sandsynligheder. Det rigtige svar på de spørgsmål er altid af stor interesse. Især hvis analysen ser favoritholdet som taberen. Derfor vil Flashscores redaktion hver fredag, i samarbejde med et hold analytikere fra det tjekkiske datafirma 11Hacks præsentere analyser af kampe, hvor dataene tyder på et (u)forventet resultat.

Norwich City - Cardiff City

Norwich City ligger i øjeblikket langt nede i Championship, og kun et enkelt point adskiller dem fra playoff-pladserne. På lørdag skal David Wagners mandskab hjemme møde Cardiff, der ligger lige over nedrykningsstregen, og som går ind til kampen som klar underdog. Tallene fortæller dog en anden historie.

En dataanalyse viser, at de to hold burde ligge meget tættere på hinanden i ligatabellen, end de faktisk gør. Ifølge den matematiske model for forventede point, der tager højde for kvaliteten af de skabte og tilladte chancer, burde Norwich ligge på sjettepladsen, mens Cardiff burde ligge på 13. pladsen med kun fem point imellem de to hold.

En vigtig forudsætning for succes i en fodboldkamp er at tillade modstanderen så få farlige chancer som muligt, hvilket Cardiff har gjort godt i sæsonen 2022/2023. Med hensyn til forventede indkasserede mål er de endda det sjettebedste hold i Championship, mere imponerende end Norwich, der er nummer 14 i denne måling.

Hvad Cardiffs forsvar lider under, er målmand Ryan Allsops dårlige præstationer. Hvis den gennemsnitlige målmand i Championship stod over for identiske skud, ville vedkommende indkassere syv færre mål end Allsop. Norwich løste til gengæld deres målmandsproblemer, da Tim Krul blev erstattet af den langt mere selvsikre Angus Gunn i løbet af sæsonen.

Hvis vi ser ud over præstationerne af mændene mellem stolperne, er de to holds forsvar meget ligeværdige. Også på den statistikken over reelle scorede mål (eksklusive straffespark) - Norwich har 33, Cardiff 34.

Normalt ville Canaries' sejre komme på baggrund af deres angreb, som er det tredjefarligste i ligaen set ud fra et xG-perspektiv. Den centrale angrebsduo Teemu Pukki og Josh Sargent startede dog ikke i tirsdagens kamp mod Birmingham, og i skrivende stund er det stadig uvist, om mindst én af dem er med i weekendens kamp.

Hvis duoens helbred ikke bliver bedre, vil Norwich miste næsten 50% af deres xG. Pukki har hidtil sørget for 25% af dette i denne sæson, mens Sargent står for 23%. Bare fraværet af en af dem ville være et stort problem, da holdet mangler gode reserver. Adam Idah har måske nok kun spillet omkring 1.000 minutter i Championship i løbet af sin karriere, men med hensyn til bevægelse på banen er han under gennemsnittet for spillere på hans position.

Teemu Pukki's statistikker
Teemu Pukki's statistikkerFlashscore

Mod Birmingham City scorede Norwich tre gange, men det skal tages med i ligningen, at modstanderen havde et af de dårligste forsvar i ligaen. Og bagerst står John Ruddy, som ligger langt under gennemsnittet i alle de vigtige modeller, der vurderer målmandskvaliteten.

Norwich er en af Championship's mest kontra-angribende hold. Målt på mængden og kvaliteten af skabte chancer er kun Sheffield United mere aktive i denne henseende. Det mulige fravær af Pukki og Sargent vil dog også afspejle sig i dette - ud af 17 xG skabt af kontraangreb står de to nemlig for ni xG.

Desuden klarer Cardiff sig godt mod lignende hold. Hvis vi ser på deres evne til at forsvare kontraangreb, er de blandt de bedste ifølge matematiske modeller. Og dette bekræftes i virkeligheden, da kun Millwall har indkasseret færre mål fra hurtige kontraer.

Norwich er også blandt de bedste i forhold til offensive standardsituationer, men Cardiff har også potentialet til at nulstille denne styrke hos dem - de tillader nemlig de mindst farlige chancer i Championship. Indtil videre i turneringen har de kun lukket fem mål ind efter hjørnespark eller direkte frispark, hvilket er det næstlaveste antal i ligaen.

Sevilla-Osasuna

I sæsonen 2021/2022 gik Sevilla direkte fra fjerdepladsen til gruppespillet i Champions League, men i den nuværende sæson er de kun tre point over nedrykningsstregen efter 22 runder.

Det skyldes primært et skrøbeligt forsvar, der tillader modstanderne mange skud fra farlige områder. Statistikken over xG er ret sigende i dette tilfælde - kun Almeria og Elche, et par hold der kæmper for overlevelse, forsvarer dårligere. Ledelsen har ikke formået at erstatte stopperne Jules Kounde og Diego Carlos, og hvis Yassine Bono ikke havde været i målet, kunne det have været endnu værre. Målmanden missede torsdagens Europa League-kamp mod PSV på grund af sygdom, og det er ikke helt sikkert, om han starter i weekendens opgør.

På den anden side er Osasuna et godt defensivt mandskab. Deres gennemsnit på 0,98 forventede mål tilladt pr. kamp er på niveau med Atletico Madrid. Grunden til, at det ene hold spiller i toppen af tabellen og det andet i midten af den, er offensivt. Mens Atleti ligger på 1,42 xG pr. kamp, så skaber Osasuna 0,89, hvilket er 37% mindre.

Osasuna <mark>er</mark> niendebedst for xGA i LaLiga
Osasuna <mark>er</mark> niendebedst for xGA i LaLigaFlashscore

Mod Sevilla bør det dog ikke være et uovervindeligt problem for Osasuna, da de sandsynligvis vil skabe chancer mod deres dårlige forsvar. Fremadrettet er de ikke alt for langt bagefter. Krisen hos det andalusiske hold afspejler sig også i angrebet, som i øjeblikket ligger omkring 1 xG pr. kamp, hvilket kun er en lille forskel i forhold til Osasuna.

I deres seneste ligakamp spillede Sevilla mod Rayo Vallecano, og selvom de kom ud af kampen med 1-1, så var de ikke på niveau på den statistiske front. Modstanderen havde et langt større overtag på banen og formåede at skabe flere farlige chancer. Sevilla var derimod usynlige i angrebet og fik kun tre skud inde fra feltet. Deres endelige xG? Blot 0,38.

Osasuna skaber ligesom Vallecano hovedsageligt chancer fra indlæg og lange indkast, hvilket Sevilla vil få store problemer med. Det skyldes også, at Osasuna har den næsthøjeste succesrate i den sidste tredjedel i forhold til at vinde genpres, hvilket Sevilla slet ikke er gode til. Kun Mallorca og Villarreal har større problemer med andenbolde.

Osasuna bør ikke mangle nogen af deres vigtige spillere, mens Sevillas skadesliste er meget længere. F.eks. missede stopperne Karim Rekik og Loic Bade  den seneste kamp, hvilket er endnu et problem for den vaklende defensivlinje.

Bonus: PSV Eindhoven - Twente

Et af højdepunkterne i den 23. runde af Eredivisie bliver duellen mellem fjerdeplacerede PSV Eindhoven og femteplacerede FC Twente, som med en sejr kan lukke hullet til modstanderne. Begge er defensivt meget gode og afbalancerede hold.

Begge hold indkasserer i gennemsnit et forventet mål pr. kamp, hvilket er en delt tredjeplads efter Ajax og Feyenoord, som ligger på omkring 0,85 xGA.

PSV skiller sig måske ud over rivalerne i angrebet (2,19 xG pr. kamp mod 1,6), men tungen på vægtskålen er måske målmandspræstationen, der gør Twente til ligaens bedste defensive hold.

Tyske Lars Unnerstall  har allerede afværget fem mål mere end det forventede tal, hvilket klart er det bedste resultat blandt de fem førende hold i konkurrencen. Derimod klarer PSV's Walter Benitez sig slet ikke godt - hvis den gennemsnitlige Eredivisie-målmand stod over for de samme skud, ville han indkassere fire mål færre end Benitez.

PSV skaber mange chancer fra standardsituationer, og samtidig har de et væld af spillere, der kan afslutte fra dem, hvad enten det er Armando Obispo, den defensive midtbanespiller Ibrahim Sangare eller angriberen Luuk de Jong.

De har allerede scoret 11 mål, hvilket er flest blandt alle ligahold. Twente er dog blandt ligaens bedste i forsvaret ifølge de matematiske modeller, så det er måske ikke så stor en fordel for PSV.

Kontraangreb er også et stærkt våben for PSV, men at forsvare dem er en af Twentes styrker - de har kun lukket fire mål ind fra dem indtil videre, hvilket er det laveste i ligaen. Til sammenligning har PSV lukket 11 ind, mens Ajax har indkasseret 10. Twentes solide forsvar kan dermed være katalysator for et overraskende resultat