Eksemplerne hober sig op: En topplacering ved juletid er ikke lig med et mesterskab

Annonce
Annonce
Annonce
Flere
Annonce
Annonce
Annonce

Eksemplerne hober sig op: En topplacering ved juletid er ikke lig med et mesterskab

Arsenal havde en kedelig afslutning på Premier League-sæsonen 2022/23
Arsenal havde en kedelig afslutning på Premier League-sæsonen 2022/23Profimedia
Iagttagere af engelsk fodbold og Premier League lægger ofte vægt på at toppe tabellen ved juletid, når det handler om at diskutere titelaspirationer.

I denne sæson har Arsenal og Liverpool skiftedes til at indtage pole position henover det hårde juleprogram.

Historisk set har de hold, der fører ved årets udgang, en god chance for at gå hele vejen, men at ligge i toppen i juledagene er ingen garanti for stikke af med Premier League titlen til maj.

Der er masser af eksempler på hold, der var på vej til at ende med pokalen - vi ser på hvert enkelt tilfælde, og hvilket hold der vandt titlen i stedet:

Norwich (1992/93)

Norwich lå øverst i tabellen i Premier Leagues første sæson til manges overraskelse, da de med nød og næppe havde undgået nedrykning sæsonen før.

En perfekt november satte kanariefuglene godt op til juleperioden, men umiddelbart efter begyndte de på en seks-kampes sejrsløs stime, som ødelagde deres håb som sæsonen skred frem.

En forfærdelig april måned med tre nederlag ud af fire mulige gjorde udslaget, da Manchester United vandt mesterskabet 12 point foran Norwich, som sluttede på tredjepladsen efter Aston Villa.

Newcastle (1995/96)

Kevin Keegan på Newcastles bænk
Kevin Keegan på Newcastles bænkProfimedia

Kevin Keegans Newcastle startede sæsonen 1995/96 med at vinde 14 kampe før jul og kun to nederlag.

De førte med 10 point over Manchester United og udbyggede det til 12 efter en stærk januar, men det blev ikke til mere, for The Magpies tabte fem af deres næste otte kampe.

Desværre for dem kom nedturen samtidig med, at United vendte skuden, hvilket gjorde det muligt for De Røde Djævle at slå Newcastle med fire point.

Liverpool (1996/97)

En sæson senere ville en anden modstander udfordre Manchester United i toppen, og det ville være Liverpools tur til at toppe.

Newcastle og Arsenal var også en udfordring, men en dårlig formkurve for The Reds, gjorde udslaget for Liverpool.

United blev mestre, mens Roy Evans' mænd sluttede syv point efter.

Manchester United (1997/98)

Sir Alex Fergusons hold kom virkelig i gang i december, og på trods af en nedtur efter nytår, havde United stadig overtaget.

Men et par uafgjorte kampe sammen med en forrygende stime fra Arsenal - i deres første sæson under Arsene Wenger - fik skubbet Manchester United af tronen

The Gunners vandt 10 kampe i træk og vandt titlen med to kampe tilbage og et point foran United.

Aston Villa (1998/99)

Stan Collymore fra Aston Villa og Ramon Vega fra Tottenham.
Stan Collymore fra Aston Villa og Ramon Vega fra Tottenham.Profimedia

Aston Villa startede 1998/99-sæsonen med en imponerende stime på 12 kampe uden nederlag, inden de led to nederlag før jul.

Men The Villans' sæson blev ødelagt i anden halvdel af sæsonen, hvor de indledte en periode på otte kampe uden sejr.

Det åbnede døren for, at Manchester United og Arsenal kunne tage over, og førstnævnte vandt titlen i det, der endte med at blive en yderst succesfuld sæson.

Leeds (1999/2000)

Leeds var ved at etablere sig som noget af en magtfaktor under manager David O'Leary, og de hvide høstede mange sejre i den første halvdel af sæsonen.

De lignede den ægte vare, men en ujævn januar var et tidligt advarselstegn om, at det ikke ville blive nemt at gå hele vejen.

Senere tabte Leeds fire kampe i træk, mens Manchester United vandt titlen på baggrund af 11 sejre i træk.

Newcastle (2001/02)

Jermaine Jenas fra Newcastle i kamp med Niclas Alexandersson fra Everton.
Jermaine Jenas fra Newcastle i kamp med Niclas Alexandersson fra Everton.Profimedia

Det var anden gang, at Newcastle ikke vandt Premier League efter at have toppet tabellen ved juletid.

Sir Bobby Robson samlede et fremragende hold og så ud til at være en reel trussel, med tanke på hvordan de startede sæsonen.

Men senere nederlag til Manchester United, Arsenal og Liverpool skulle vise sig at være ødelæggende, da Magpies gled ned på fjerdepladsen.

Med 13 sejre hele vejen til slut endte Arsenal med at løbe med titlen til sidst.

Arsenal (2002/03)

De forsvarende mestre fra Arsenal så ud til at have gode chancer for at forsvare deres titel, efter at have åbnet op for en tidlig føring i toppen.

Men en utrolig vending i Manchester United ved årsskiftet gjorde, at de blev ubesejrede og til sidst overhalede Gunners indenom.

De Røde Djævle sluttede sæsonen med fem point ned til Arsenal i toppen.

Manchester United (2003/04)

Denne sæson skulle vise sig at blive ret ikonisk i Premier Leagues historie.

Manchester United toppede ved juletid takket være en stærk december, men det var Arsenal, der løb med sejren, og det kan tilskrives, at de gik ubesejret gennem hele sæsonen.

Arsenal blev døbt 'The Invincibles' og vandt titlen med 11 point foran Chelsea på andenpladsen, som også overhalede United.

Arsenal (2007/08)

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson (tv.) klapper, mens Arsenal-manager Arsene Wenger går nedtrykt derfra.
Manchester United-manager Sir Alex Ferguson (tv.) klapper, mens Arsenal-manager Arsene Wenger går nedtrykt derfra.Profimedia

Arsenal var enormt imponerende gennem store dele af 2007/08-sæsonen, og de mange sejre sikrede, at de lå i toppen ved juletid og ind i februar.

Men der kom et kritisk vendepunkt i The Gunners' sæson med en forfærdelig skade til Eduardo i Birmingham, der startede en stime på fem kampe uden sejr.

Det gjorde det muligt for de jagtende Manchester United og Chelsea at hale ind på dem, hvilket igen skabte et historisk titelræs.

United vandt titlen foran alle tre hold med 87 point, kun to foran Chelsea og fire foran Arsenal, og begge London-klubber tabte kun tre kampe i hele sæsonen.

Liverpool (2008/09)

Det gik godt for Liverpool og Rafael Benitez efter at have vundet otte af deres første 10 kampe og efter en ubesejret december.

De led kun to nederlag hele sæsonen, og på trods af en sæsonafslutning, der gav 10 sejre i 11 kampe, formåede de røde stadig at endee lige bag Manchester United.

Det var de uafgjorte kampe, der gjorde skaden for Liverpool, da de sluttede fire point fra førstepladsen.

Liverpool (2013/14)

En nedslået Martin Skrtel, Steven Gerrard og Joe Allen fra Liverpool ser på, mens Chelsea-fansene jubler.
En nedslået Martin Skrtel, Steven Gerrard og Joe Allen fra Liverpool ser på, mens Chelsea-fansene jubler.AFP

Med en formidabel frontlinje bestående af Luis Suarez, Daniel Sturridge og en ung Raheem Sterling så det ud til at blive Liverpools år.

Brendan Rodgers' hold førte ved juletid, men det var i anden halvdel af sæsonen, at de virkelig kom op i gear og kun tabte én kamp.

Men det ene nederlag, som var til Chelsea, ville gå over i Premier League-folkloren som et vidnesbyrd om Liverpools mangler.

Et dramatisk 3-3-kollaps i Crystal Palace i den efterfølgende kamp beseglede deres skæbne, og Manchester City snuppede titlen med blot to point foran dem.

Liverpool (2018/19)

Fem sæsoner senere skulle Liverpool igen tage kampen op med Manchester City, og denne sæson skulle blive endnu en mavepuster for The Reds.

Liverpool havde været ubesejret helt frem til jul, før de fik deres første nederlag, som var til City i deres første kamp i 2019.

Jürgen Klopps hold lod sig ikke slå ud af det, og selvom de vandt alle deres sidste ni kampe og satte klubrekord med 97 point, blev de slået til titlen på sidstedagen.

City fik samlet hele 14 sejre i træk i slutningen af sæsonen, og det var nok til at tage titlen fra Liverpool med et enkelt point.

Liverpool (2020/21)

Liverpools manager Jürgen Klopp ser på efter nederlaget mod Fulham.
Liverpools manager Jürgen Klopp ser på efter nederlaget mod Fulham.AFP

Efter at have afsluttet deres ligatitel-tørke sæsonen før, så Liverpool godt ud til at beholde deres krone med det samme.

De var fire point foran Manchester City ved juletid, men mere blev det ikke til, da skader hærgede truppen ved årsskiftet.

Resultaterne dalede, og Liverpool haltede i sidste ende hjem på tredjepladsen, mens City igen buldrede sig vej til førstepladsen.

Arsenal (2022/23)

Et skarpt Arsenal-hold med Mikel Arteta i spidsen gjorde sig bemærket i starten af 2022/23, hvor The Gunners hentede masser af point før jul.

De havde kun tabt én kamp før nytår og så ikke ud til at vakle, da de også havde opbygget et pænt stort forspring til forfølgerne fra Manchester City.

Men City-maskinen skulle i sidste ende udnytte en række dårlige Arsenal-resultater i slutspurten, til at vinde endnu en ligatitel.

The Gunners tilbragte 248 dage på toppen af tabellen uden at vinde titlen - en ny Premier League-rekord.